Skip to main content

Sønderjylland

Status:
Forespørg på pladser

100-året for genforeningen

Den 10. juli 1920 red Kong Christian d. X. på sin hvide hest over den gamle grænse nord for Christiansfeld. Dermed blev det markeret, at Sønderjylland igen var en del af Danmark. Genforeningen blev dengang fejret ved en kæmpe folkefest på Dybbøl Banke og nu 100 år senere, er der selvfølgelig jubilæumsfest i  hele Sønderjylland. Vær med til at fejre jubilæet på denne rejse, hvor vi går i historiens fodspor og besøger Dybbøl Mølle, Skamlingsbanken, Christiansfeld, Gråsten Slot og Flensburg.

Rejsen dag for dag:

Dag 1 til 4:
Der vil være jubilæumsarrangementer overalt i Sønderjylland i 2020 og det endelige program for disse arrangementer ligger først klar efter at dette katalog er gået i trykken. Vi vil selvfølgelig altid sørge for at give dig de bedst tænkelige oplevelser og derfor kan der forekomme ændringer i rækkefølgen af programmet.

Hotel:
Hotel Norden

Søg rejse

Rejseprogram

Hotel Norden i Haderslev
Vi bor tre nætter på Hotel Norden, der ligger midt i Haderslev. Hotellet har udsigt til Haderslev dam, hvor man kan gå en hyggelig aftentur, og bl.a. betragte byens smukke domkirke. Hotellet har 68 værelser. Der er en indendørs swimmingpool, og hvis vejret arter sig, kan man sidde på terrassen og nyde den smukke udsigt. Der er 250 meter til byens gågade, og 500 meter til den ældste del af byen.

Skamlingsbanken
Ad smukke veje syd for Kolding når vi Skamlingsbanken, der er Sønderjyllands højeste punkt og et naturligt samlingspunkt for hele landsdelen. Her afholdt man store folkemøder i 1800-tallet, og i 1919 tog man forskud på glæderne ved en stor genforeningsfest, hvor 15.000 sønderjyder var samlet. Vi ser det 16 meter høje monument til minde om den danske sags forkæmpere i Slesvig og de 5 grupper af træer, der symboliserer de nordiske landes nære bånd til hinanden: Bøg for Danmark, Birk for Sverige, Gran for Norge, Ene for Finland og Røn fra Island.
Vi spiser frokost på Skamlingsbankens restaurant og der bliver selvfølgelig også tid til at nyde den smukke udsigt, og en spadseretur rundt i det historiske område.

Gråsten og Dybbøl
Hele historien om Sønderjyllands genforening har sit udspring i slaget ved Dybbøl Mølle i 1864, hvor Danmark tabte til de preussiske og østrigske tropper. Det var derfor netop her, at kongehuset, regeringen, folketinget og mere end 50.000 sønderjyder var samlet til genforeningsfest i 1920. På samme skanse havde tyskerne i 1914 fejret 50-året for sejren i 1864, så stedet er i sandhed en historisk smeltedigel. Vi ser både Dybbøl Mølle og Dybbøl Skanse og følger historien fra nederlag til genforening.
Efterfølgende tager vi til Gråsten og Gråsten Slotspark. Det nuværende slot blev ved genforeningen i 1920 overtaget af Staten og i 1935 overdraget som sommerbolig for kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid, der fik et nært forhold til Sønderjylland. Vi besøger den smukke slotspark, hvis ikke kongefamilien opholder sig på slottet.

Flensburg og Kobbermøllen
Et besøg i Flensborg hører også til historien om Sønderjylland, selv om byen kom til at ligge på tysk side efter folkeafstemningen i 1920. Der bliver tid til at opleve byens gamle gader og stræder, og ikke mindst det hyggelige miljø omkring gågaden. Vi besøger også den gamle Kobbermølle på den tyske side af grænsen ved vandløbet Kruså. Kobbermøllen har overlevet tre krige, men blev nedlagt i 1962 og er i dag ombygget til et meget spændende industrimuseum. Inden vi igen krydser grænsen bliver der mulighed for at proviantere lidt hos Fleggaard.

Christiansfeld
Den lille by Christiansfeld er bedst kendt som hjemsted for Brødremenigheden og for sin produktion af honningkager, men er også gammel grænseby mellem Danmark og Slesvig. Vi besøger Genforeningspladsen og efter en rundtur i byen spiser vi frokost på en af de hyggelige lokale kroer.

Påstigningsruter

Rute 4, 5, 5A og 6

Se ruterne HER

Kort