Skip to main content

Norge

Norge har omkring 5,2 millioner indbyggere, hvilket er den næst tyndeste befolkning i Europa i forhold til landets areal. Oslo er hovedstad.

7. juni 1905 blev Norge endeligt skilt fra Sverige, og blev en selvstændig stat. I den forbindelse valgte det norske folk, at man ønskede et monarki fremfor en republik. Rigsdagen vendte sig mod Danmark og tilbød prins Carl tronen, som han besteg som Haakon 7 af Norge, som den første konge over et fuldstændigt uafhængigt Norge i 586 år.

Man har to officielle skrevne former indenfor norsk: bokmål og nynorsk. I det talte sprog findes der derudover et hav af dialekter, som kan være vanskelige (selv for en nordmand) at forstå. De fleste nordmænd har også deres egen ”bunad”, som er fællesbetegnelsen for en nationaldragt. Ordet bunad stammer fra oldnordisk og betyder ”tøj”. Hver egn har sin egen dragt og de bæres altid på nationaldagen d. 17. maj og til andre specielle begivenheder, som f.eks. konfirmationer og bryllupper.

I mange år har Norge levet højt på sine rige forekomster af olie og naturgas. Faktisk er man den største producent af gas- og olie pr. indbygger udenfor Mellemøsten.

Når det kommer til det kulinariske, så adskiller vores broderfolk sig ganske markant fra os andre. Den norske nationalret er ”fårikål”, som laves af mør lammebov og serveres med hvidkål, og kogte kartofler. ”Pinnekjött” er tørret og saltet lammekød, som især serveres i Vetlandet. Juleaften spiser 1/3 af nordmændene pinnekjött. ”Lefse” er et specielt fladbrød, der som oftest bliver serveret med smør og sukker – også omkring jul. Ellers så er der ”smalahove”, der er fårehoved, ”ludfisk” som er tørret fisk af enten sej, torsk eller lange. Mange danskere kender også til ”myseost” eller brunost, som er en slags gedeost.

Ovenpå disse retter, så er det måske ikke så underligt, at nordmændene drikker rigtigt meget kaffe. Nærmere bestemt 9,9 kg pr. indbygger pr. år, og det gør dem til det næstmest kaffedrikkende land i verden (efter Finland).

Søg rejse

Nordkap

Natur- og kulturrejse i samarbejde med Schønberg musik og rejser. Rundt om Den botniske Bugt. Elve og elge, rener og skærgård – den store nordiske natur! Rejsen dag for dag: 1. dag: Efter påstigning fortsætter vi til Sverige hvor vi holder frokostpa...

Forespørg på pladser Læs mere

Norges flotteste fjorde og fjelde

En magisk rejse i verdens smukkeste natur Bedre bliver det ikke! Vi har udvalgt de absolut flotteste, smukkeste og mest imponerende naturoplevelser og gamle byer i Norge og samlet dem i én rejse, som vi godt tør kalde for verdens smukkeste rundrejse...

9 dage Fra 9.995,- Læs mere