Skip to main content

Letland

 Letland udgør sammen med Estland og Littauen de Baltiske lande. Hovedstaden er Riga. Letland har sandsynligvis fået sit navn efter regionen Livland, der var én af flere selvstændige regioner, inden landet i 1709 kom under russisk herredømme. Letland fik sin uafhængighed d. 18. november 1918, men blev igen russisk efter 2. verdenskrig. Uafhængigheden fik landet tilbage d. 21. august 1991.

Finland kaldes normalt "de 1000 søers land" men Letland følger godt med. Der er omkring 3000 søer og mere end 12.000 små floder, hvoraf Daugava er den længste med 1.020 km. Den har sit udløb i Riga Bugten, lige ved Riga.

Letterne har en stærk national følelse. For at blive lettisk statsborger skal man kunne tale lettisk, og i 2012 afholdt man folkeafstemning om at gøre russisk til landets 2. sprog. Det blev nedstemt, da 75% stemte nej. Folkedans er en vigtig del af den lettiske kultur. Siden 1960´erne har man afholdt mange sang -og dansefestivaler, og det er fortsat meget udbredt. Det er fløjter, sækkepiber og citerinstrumenter, der bliver brugt i den ældste musik og violin i den nyere folkemusik. Indtil uafhængigheden i 1991 spillede massesangstævner og national fællessang en vigtig rolle i løsrivelsesprocessen, men Letland kan også være med inden for pop musikken. I 2002 vandt de Det internationale Melodi Grand Prix med sangen "I Wanna", der blev fremført af sangerinden Marie N.

Det lettiske køkken er inspireret af det polske, russiske, tyske og jødiske. De er kendt for at bage godt brød, og blandt de mest brugte krydderier er dild, kommenfrø, hvidløg, laurbærblade og enebær. Det er et forholdsvis mildt køkken, som stolt gør brug af mange svampe og vilde bær.

Øl eller Alus, som det hedder på lettisk, er meget populært og lettisk øl har vundet flere internationale priser. Derudover er letterne også kendt for at producere mange forskellige slags Vodka. Man kan både nyde den traditionelle vodka, men der produceres også vodka med forskellige farver og smag.

 

Søg rejse

Riga

Forespørg på pladser

Smukke byer, skærgårdskrydstogt og shopping På denne rejse kombinerer vi Østersøens allerbedste oplevelser. Vi slentrer igennem de smalle gader i Stockholms maleriske "Gamla Stan", nyder den næsten ubeskrivelige sejltur gennem skærgården og går på opdagelse i Letlands smukke hovedstad Riga. Her lokker masser af gode butikker, der er hyggelige cafeer og restauranter og de imponerende gamle bygninger fortæller om byens fortid som rig Hansestad. Tag med på denne rejse til lands og til vands og få...Læs mere

rejsekalender

26/11Julemarked RhinenFra 3.575,-
26/11Julemarked Münster og DortmundFra 2.950,-
28/11Julemarked BremenFra 3.175,-
28/11Julemarked Kiel, Lübeck og FlensburgFra 1.995,-
30/11Julemarked BerlinFra 2.995,-