Skip to main content

Gotland og Øland

Status:
Forespørg på pladser

Sveriges to største, smukkeste og mest spændende øer på én rejse

Gotland og Öland har det hele; azurblåt vand, kalkstenssøjler, en hansestad med ringmur, klitter, sandstrande og en fascinerende historie. Her smelter spændende fortid sammen med en smuk natur omgivet af hav til alle sider. I Gotlands ”hovedstad” Visby går vi rundt i snævre gyder, der er omkranset af middelalderens ringmur, mens vi på øens klinter kan nyde himmel og hav så langt øjet rækker. Langs kysten finder vi små fiskerlejer, hvor tiden har stået stille, mens gaderne i Visby emmer af liv, hyggelige butikker og cafeer. Vi bor også to nætter i den gamle Kroningsby Kalmar og tager herfra på rundtur på Öland. Her oplever vi øens kontraster fra det øde og barske til det frodige og frugtbare.

Rejsen dag for dag:

1.dag:
Udrejse via Øresundsbroen. Færge Oskarshamn-Visby og aftensmad under overfarten. Indkvartering for tre nætter i Visby.

2. til 4. dag: Udflugter fra Visby
- Byvandring i Visby med bl.a. Domkirken, Ringmuren, ”Kærligshedsporten” og Krudttårnet
- Grötlingbo Kirke, Middelaldergården Kattlund, Gotlandspandekager og Fröjel Kirke
- Fårø, Den blå Lagune og klinten Hallshuk

4.dag:
Tid i Visby inden vi tager færgen til Oskarshamn. Ankomst og indkvartering for 2 nætter i Kalmar

5.dag:
Rundtur på Öland med besøg ved landsbyen Himmelberga, Fæstningsruinen Borgholms Slot og slotsparken ved Solliden

6.dag:
Rundtur på Kalmar Slot og hjemrejse via Øresundsbroen

Hoteller:
Forskellige hoteller, alle af god standard og bellggenhed.

Søg rejse

Rejseprogram

Hansestaden Visby
Allerede når vi nærmer os Gotland med færgen fra fastlandet, får vi første indtryk af Visby. Med sine røde tegltage, tårne og spir, maleriske ruiner og enorme ringmur ligger den som et levende vidnesbyrd om Gotlands vigtige plads i historien. Vores hotel ligger tæt på både havnen og centrum, så alt er inden for rækkevidde, og i ro og mag kan vi udforske byens mange krinkelkroge og hemmeligheder.

Vi tager dig selvfølgelig med på byvandring gennem de smalle gyder og stræder, hvor stokroserne pryder de gamle huse, mens tårne og spir rejser sig mod himlen bag dem. Undervejs besøger vi Domkirken Sankta Maria, ser Krudttårnet, der er Sveriges ældste forsvarstårn, går igennem ”Kærlighedsporten” og ser nærmere på de gamle ruiner, der står som maleriske fortidsminder i byens centrum. Med hotellets gode beliggenhed bliver der selvfølgelig også rigelig tid til, at du selv kan fortabe dig i historien, finde dit eget ”hemmelige hjørne” ved ringmuren eller måske bare nyde gadelivet og stemningen i de snoede brostensbelagte gader, med masser af små butikker og cafeer.

Grötlingbo, Gotlandspandekager og Fröjel Kirke
Med Visby som vores charmerende base tager vi på spændende og flotte udflugter rundt på den smukke ø.  Denne dag besøger vi landsbyen Grötlingbo, hvor vi først ser den gamle og charmerende Kirke, hvor Asger Jorn ligger begravet. Herefter tager vi tilbage til middelalderen på Kattlunds gård, der er en af Nordens bedst bevarede gårde med rødder tilbage til 1200-tallet. Vi ser bl.a. urtehaven og frugtplantagen med lokale æblesorter inden vi kan glæde os til at smage på Gotlands berømte specialitet: Gotlandspandekager. Fra Grötlingbo følger vi Gotlands sydlige kystvej, der fører os til Fröjel kirke, der både byder på spændende historie og en fantastisk udsigt over havet til Karlsøerne. Inden vi vender tilbage til Visby ser vi også den særprægede Gannarve skibssætning. 

Fårø, Den blå Lagune og Hallshuk
Vi  begiver os mod den nordlige del af Gotland og tager med færge over det smalle sund til Fårø. Her oplever vi det smukke landskab, ser et af Sveriges mest charmerende små fiskerlejer og oplever de særprægede fritstående klipperformationer, rauker, som Gotland og Öland er kendt for. Vi holder også en lille pause ved Fårö kirke, hvor Ingmar Bergman ligger begravet. Efter rundturen på Fårö tager vi færgen tilbage og kører til den berømte ”Blå Lagune”, hvor der for de friske bliver mulighed for en hurtig tur i det flotte vand. Vi nyder også den imponerende udsigt fra klinten ”Hallshuk”, inden vi runder turen af ved Galgebjerget, der giver os et drabeligt indblik i middelalderens retsvæsen.

Kalmar og Öland
Tilbage på fastlandet kører vi til den gamle Kroningsby Kalmar, hvor vi bor i to nætter midt i den gamle by. Med Kalmar som udgangspunkt tager vi en hel dag på rundtur på den smukke Öland, der er kendt for sine store kontraster mellem det barske og det frodige. Vi besøger Himmelsberga, som er en hel landsby med gårde og bygninger fra 1700- og 1800-tallet, der i dag fungerer som frilandsmuseum med cafe, gallerier og butik. Turen videre fører os også til ruinerne af det enorme fæstningsværk Borgholms Slot samt den svenske kongefamilies sommerparadis, Solliden Slot, hvor vi kan opleve den frodige og flotte slotspark.

Inden vi på rejsens sidste dag forlader Kalmar, besøger vi selvfølgelig også byens vartegn, Kalmar Slot, der er Nordens bedst bevarede renæssanceslot. Her ser vi både riddersal, våbensamling, fangetårn, slotskirke, fantasifulde loftsmalerier og meget mere.

Besøg i Åhus på udrejsen
På turen mod Gotland besøger vi Åhus, der er kendt for sin smukke bymidte fra middelalderen, fremstilling af den kendte Absolut Vodka, ålefiskeri og kilometerlange sandstrande. Her bliver der tid til at nyde byen og måske en lille frokost inden vi fortsætter til Oskarshamn, hvor vi går ombord på den store færge mod Gotland. Vi spiser aftensmad ombord og snart efter begynder vi at se Visbys tårne og spir nærme sig. Vores hotel ligger lige ved havnen, så få minutter efter at færgen har lagt til, bliver vi indkvarteret på det gode Hotel Scandic Visby, hvor vi bor de næste tre nætter.

Påstigningsruter

Rute 7, 7A, 8 og 9

Se ruterne HER

Der kan forekomme ændringer i færgetiderne og dermed i afgangs- og hjemkomsttiderne.

Kort