Estland

Estlands historie går tilbage til ca. 10.000 år f. Kr. men siden 1200-tallet har landet været under henholdsvis dansk, tysk, polsk, svensk og russisk herredømme. I 1917 blev landet så endeligt uafhængigt, men det varede kun frem til 1940, hvor Estland blev indlemmet i Sovjetunionen. D. 20. august 1991 blev landet så endnu engang uafhængigt som republikken Estland. I dag bor der 1.328.000 indbyggere i Estland og hovedstaden hedder Tallinn.

I Danmark er vi jo vokset op med myten om, at det var i Estland, at Dannebrog faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanise i 1219. I hvert fald bliver denne myte fortsat fejret i en sådan grad, at dronning Margrethe i 2019 deltog i 800- året for den såkaldte hændelse.

Estland er på flere områder foregangsland. F.eks. var man det første land i verden, der i 2005 afholdt et politisk valg over internettet. I 1994 indførte man som det første land i Europa en såkaldt ”flad” skatterate, hvor alle – uanset indtjening – betalte 26% i skat. Det fortsatte med at falde og var i 2011 på 18%. Den er så siden steget en smule igen.

Det betyder dog ikke, at man ikke også har social ulighed i Estland. Én af de måder man forsøger at komme dette til livs på, er ved at man i Tallinn har indført gratis offentlig transport. Det er for det første for at begrænse antallet af biler i byen, men også for at tilgodese de dårligst bemidlede. Tilbuddet om gratis transport gælder dog ikke for turister.

Estland er også verdens mindst religiøse land. Kun 16% kalder sig troende og hele 78% er ateister. De resterende 6% har nægtet at svare.

Af andre specialiteter, så opfandt esteren Ado Kosk i 1996 en ny ekstremsport, der hedder ”Kiiking”. Kiik betyder gynge eller sving på estisk. Inspirationen opstod fordi de fleste landsbyer i Estland har haft gynger igennem flere hundrede år. De var som regel lavet af træ og det var omkring gyngerne at folk mødtes, og så gyngede man sammen. I ”Kiiking” har man selve gyngen som er lavet af stål. Armene på gyngen er fastgjort på en sådan måde, at man kan svinge 360 grader rundt og den seneste verdensrekord er på 7,38 meter.

Stockholm som du ønsker

Forespørg på pladser

Ekstra god tid i Stockholm eller skærgårdskrydstogt til Tallinn eller Helsinki Stockholm er uden tvivl en af verdens smukkeste byer. Med beliggenheden midt i skærgården, og spredt over 14 øer, smelter natur og byliv sammen og gør Stockholm til en helt unik oplevelse. Byen er fyldt med spændende seværdigheder og levende handelsgader, der med den lave kurs på den svenske krone lokker med masser af gode tilbud. På denne rejse bor vi lige i hjertet af byen med gågaden blot få skridt fra hotellets ho...Læs mere